Sébastien Van Malleghem wordt Nikon ambassadeur

"Fotografie is mijn grote passie … en daarnaast ook mijn werk"

Na landschapsfotograaf Bart Heirweg kan nu ook Sébastien Van Malleghem zich een Belgische Nikon ambassadeur noemen. Hiermee wil het iconische merk – dat dit jaar haar 100e verjaardag viert – het werk van uitzonderlijke fotografen in de kijker zetten die dankzij hun gedrevenheid, unieke visie en vastberadenheid hun eigen grenzen en die van de fotografie steeds verder blijven verleggen.

Sébastien Van Malleghem omschrijft zichzelf als een instinctief fotograaf die heel uiteenlopende werelden op een krachtige manier in beeld brengt. De 31–jarige fotograaf is afkomstig uit Namen en studeerde in 2009 af aan 'Le Septantecinq': "Ik ben vereerd dat Nikon mij als ambassadeur geselecteerd heeft. Het geeft mij een ongelooflijke boost om deze erkenning te krijgen van zo'n gevestigd en gerespecteerd cameramerk. Nikon legt al een eeuw lang belangrijke historische momenten vast en heeft daarbij als merk geschiedenis geschreven. Ik voel me vereerd dat ik deze traditie mee kan voortzetten."

Verschillende (leef)werelden in beeld

Sinds 2008 werkt Van Malleghem aan een drieluik rond zijn onderzoek naar het rechtssysteem, met Police (2008-2011) en Prison (2011-2014) als eerste twee werken. Na een reis door Libië op de puinhopen van Kadhafi's dictatuur (The Ruins of the Power, 2012) richtte Van Malleghem zich weer op Europa. Hij bracht de junks, daklozen, kunstenaars en outlaws in beeld die de Duitse hoofdstad uitbraakt: met The Last Shelter sloot hij in 2014 de reportage af die hij tijdens zijn twee maanden als kunstenaar in residentie maakte in Berlijn (2013). Doortrokken van een bitter mededogen geeft hij een nauwgezet beeld van de chaos van geestelijke universums, de kwetsbaarheid van innerlijke werelden, het langzame vervagen van de menselijkheid. Een artist-in-residenceprogramma in Halsnoy, Noorwegen in 2013 brengt hem voor het eerst in de greep van het hoge Noorden. Dat intense contact krijgt een ruw en passioneel vervolg in IJsland, als een logische uiting van zijn persoonlijke confrontatie met een onmetelijke ruimte.

Van sociale onrust naar Scandinavische stilte

Meteen nadat hij zijn diploma behaald heeft, kiest Van Malleghem om zich als professionele fotograaf toe te leggen op sociale-documentairefotografie. Hij maakte een eerste lange reportage over de politie in België, want hij wilde graag getuigen van de maatschappelijke crisis die het land toen trof, en hij wilde het beroep van politieagent beter begrijpen. Vervolgens fotografeerde hij vier jaar lang in allerlei Belgische gevangenissen, goed voor in totaal ruim twaalf instellingen. Daarna trok hij in zijn eentje naar Libië om er het chaotische land na de oorlog in beeld te brengen. In Berlijn legde hij dan weer het dagelijkse leven vast van kunstenaars, junks en drifters in de winter. In de megalopolis Mexico City probeerde hij inzicht te krijgen in het dagelijkse werk van de lijkbalsemers. Ook bracht hij het werk in beeld van de vereniging 'Réagir', die hulp verleent aan drugsverslaafden en mensen in extreme sociale moeilijkheden in Tourcoing, Frankrijk. Tussen al die reportages door trok hij ook naar Scandinavië voor zijn recente werk, Nordic Noir.

“Mijn enige bedoeling met Nordic Noir was eens iets anders 'op te snuiven' en te observeren dan sociale problemen. Enerzijds was ik bang voor de stilte en de leegte, anderzijds had ik daar ook echt behoefte aan. Ik wilde uit mijn comfortzone stappen. Mijn enige doel was om momenten en plaatsen te ervaren en vast te leggen. Ik had zin om gewoon te fotograferen, zonder meer, en voor een keer eens niet te 'documenteren'. Al deze foto's zijn gemaakt op willekeurige momenten en in alle hoeken van Scandinavië. Ik vereeuwigde het slechte weer, diverse ontmoetingen, mijn vrienden, mystieke plekken, het water en ongetwijfeld ook die ietwat bittere, contrastrijke kant van reizen in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en Ijsland.”

What's in the bag?

Sébastien vertrekt nooit zonder zijn twee Nikon-body’s, een D810 en een nieuwe D850, en een 35 mm 1.4, een 105 mm F2.8, een 16-35 F4 en een 24 mm 1.4. "Dat zijn stevige, snelle toestellen. De beeldkwaliteit laat het nooit afweten, ook niet bij weinig licht, zelfs niet midden in de nacht, wanneer ik ook vaak fotografeer. Ik heb ze altijd en overal bij me."

Prijzen en publicaties

Met Prisons won Sébastien Van Malleghem onder meer Le Prix Lucas Dolega (Parijs), alsook de prestigieuze Bozar Monography Award (Brussel). TIME omschreef dit fotoboek ‘PRISONS’ als één van de beste van 2016. Met dit meermaals bekroonde en alom geprezen werk eist hij zijn plaats als fotojournalist op, waarbij de vrijheid van meningsuiting centraal staat. De uitgeverij André Frère heeft onlangs Nordic Noir gepubliceerd en Sébastien Van Malleghem richtte net zijn eigen foto- en videoagentschap ‘Renegades’ op.

 


Voor meer informatie over Sébastien Van Malleghem, volg hem op Instagram, Facebook of bekijk zijn website en Youtube video.

Over NIKON

Over Nikon

Nikon is een toonaangevende leverancier van beeldverwerkingsproducten en -services. De innovatieve optiektechnologie, van consumentencamera's tot professionele camera's en van objectieven tot systeemaccessoires, is het resultaat van meer dan 100 jaar ervaring. Het merk wordt wereldwijd erkend vanwege het stellen van nieuwe standaarden voor ontwerp en prestaties, waarbij Nikon's revolutionaire systeemcamera's uit de Z-serie en NIKKOR Z-objectieven een nieuwe dimensie van optische kwaliteitskenmerken vertegenwoordigen.

Nikon zet zich in voor een toonaangevende beeldverwerkingscultuur en stelt enkele van de beste creatieve kunstenaars ter wereld in staat hun creatieve mogelijkheden te ontplooien door middel van het vertellen van visuele verhalen. Met de bekroonde apparatuur van Nikon kunnen fotografen en videografen hun creatieve visie op het hoogste niveau realiseren.

Als vertrouwde, op de toekomst gerichte partner verenigt Nikon makers van inhoud op allerlei niveaus via een betrokken gemeenschap, een ongeëvenaarde technische expertise, toegang tot educatieve bronnen en initiatieven zoals de Nikon School.

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België