Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z-objectieven en de vattingadapter FTZ uit en ontwikkelt de 58mm f/0.95 S Noct

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z-objectieven en de vattingadapter FTZ uit en ontwikkelt de 58mm f/0.95 S Noct

Exclusief ontworpen voor het Z-vattingsysteem van Nikon met een nieuwe vatting met grotere diameter

Groot-Bijgaarden, 23 augustus 2018: Nikon kondigt drie nieuwe objectieven aan die compatibel zijn met de full-frame (Nikon FX-formaat) systeemcamera's met het Z-vattingsysteem en daarnaast de nieuwe vattingadapter FTZ. Het standaardzoomobjectief NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, het groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand NIKKOR Z 35mm f/1.8 S en het standaardobjectief met vaste brandpuntsafstand NIKKOR Z 50mm f/1.8 S werken samen met de nieuwe vatting met grotere diameter van het systeem.

NIKKOR Z-objectieven streven een nieuwe dimensie in optische prestaties na. Ze profiteren van het ongekend flexibele ontwerp dat mogelijk is door de combinatie van de grotere Z-vatting met zijn binnendiameter van 55 mm en een korte flensafstand van 16 mm. De objectieven bieden een hoge resolutie, zowel bij het maken van foto's als bij het opnemen van films, en beschikken over diverse handige functies, zoals correctie voor variatie in brandpuntsafstand (verschuiving van de beeldhoek wanneer de scherpstelling wordt aangepast), stille werking, vloeiende belichtingsregeling en een instelring. Bovendien zijn ze zeer geschikt om films op te nemen.

De NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, NIKKOR Z 35mm f/1.8 S en NIKKOR Z 50mm f/1.8 S zijn verwisselbare objectieven uit de S-Line. De S-Line bestaat uit een nieuw soort NIKKOR Z-objectieven dat voldoet aan een nieuwe maatstaf voor optische prestaties en een nieuwe standaard voor kwaliteit en ontwerp stelt. De beeldreproductie van deze objectieven overtreft die van conventionele f/4- en f/1.8-objectieven.

Daarnaast is de vattingadapter FTZ ontworpen om gebruikers van SLR-camera's van Nikon de mogelijkheid te bieden hun bestaande NIKKOR-objectieven met F-vatting te gebruiken met het Z-vattingsysteem. Hierdoor kunnen ze profiteren van uiteenlopende objectiefeigenschappen.

 

Ontwikkeling van de NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct

Nikon ontwikkelt momenteel de NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, een standaardobjectief met vaste brandpuntsafstand en handmatige scherpstelling. Dit objectief streeft naar ultieme optische prestaties en zal de top binnen de S-Line vormen.

Nikon van plan om naast dit objectief diverse nieuwe objectieven uit te brengen. Nikon blijft het assortiment uitbreiden met aantrekkelijke, zeer krachtige NIKKOR Z-objectieven waarmee de fotograaf nog meer creatieve mogelijkheden heeft.

 

Belangrijkste functies van de NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

• Het standaard brandpuntsbereik van 24 mm groothoek tot 70 mm middellange tele kan effectief voor uiteenlopende scènes en onderwerpen worden ingezet, terwijl de beeldreproductie de mening over de mogelijkheden van zoomobjectieven met een maximaal diafragma van f/4 voorgoed zal veranderen.

• Een optisch ontwerp dat variaties in aberraties onderdrukt, van close-up tot oneindig, waardoor het beeld bij het maximale diafragma zelfs aan de randen scherp is. Een kortste scherpstelafstand van slechts 0,3 m over het hele zoombereik en een uitstekende reproductie van puntlichten.

• Een ED-glas, een asferisch ED-lenselement en drie asferische lenselementen.

• Nano Crystal Coat wordt gebruikt om beeldschaduwen en lichtvlekken te onderdrukken.

• Het objectief is groot genoeg om zeer hoge optische prestaties te leveren en is toch uitermate handzaam. Het maakt gebruik van een intrekmechanisme dat in- of uitgeschakeld kan worden zonder op een knop te drukken en dat de totale lengte vermindert. Dit levert een compact objectief op dat gemakkelijk overal mee naartoe kan worden genomen.

• Bij het ontwerp is rekening gehouden met stofbestendigheid en druipwaterdichtheid. Fluorcoat is aangebracht op het oppervlak van het voorste lenselement.

 

Belangrijkste functies van de NIKKOR Z 35mm f/1.8 S

• Beeldreproductie die de mening over de mogelijkheden van een f/1.8-objectief voorgoed zal veranderen.

• Scherpe resolutie, zelfs aan de randen van het beeld bij het maximale diafragma. Effectieve onderdrukking van pijlvormige comalichtvlekken voor een uitstekende reproductie van puntlichten wanneer puntlichtbronnen in nachtlandschappen worden vastgelegd. De zachte en natuurlijke bokeh die van een lichtsterk objectief mag worden verwacht.

• Dankzij het gebruik van een nieuw multi-scherpstelsysteem is een stille, snelle en nauwkeurige AF-regeling mogelijk, terwijl de beeldkwaliteit zeer hoog is bij elke scherpstelafstand.

• Twee elementen van ED-glas en drie asferische lenselementen.

• Nano Crystal Coat wordt gebruikt om beeldschaduwen en lichtvlekken te onderdrukken.

• Met het oog op stofbestendigheid en druipwaterdichtheid is het hele objectief afgedicht, inclusief de bewegende delen.

 

Belangrijkste functies van de NIKKOR Z 50mm f/1.8 S

• Uitmuntende beeldreproductie levert prachtige beelden op die de mening over de mogelijkheden van een 50mm f/1.8-objectief voorgoed veranderen.

• Uitstekende onderdrukking van longitudinale chromatische aberratie zorgt voor een superieure resolutie met een natuurgetrouwe reproductie van fijne texturen bij een maximaal diafragma.

• Scherpe en heldere reproductie van details, vanaf het midden van het beeld tot aan de randen, ongeacht de opnameafstand.

• Een zachte en mooie bokeh bij elke opnameafstand die alleen mogelijk is met een lichtsterk objectief.

• Twee elementen van ED-glas en twee asferische lenselementen.

• Nano Crystal Coat wordt gebruikt om beeldschaduwen en lichtvlekken te onderdrukken

• Door de nieuwe, krachtige stappenmotor (STM) is een stille en nauwkeurige AF-regeling mogelijk, zowel bij maken van foto's als bij het opnemen van films.

• Met het oog op stofbestendigheid en druipwaterdichtheid is het hele objectief afgedicht, inclusief de bewegende delen.

 

Belangrijkste functies van de FTZ-vattingadapter

 

• Fotograferen met AE of AF/AE is mogelijk met zo'n 360 NIKKOR F-objectieven, vanaf het type AI en later*.

• De unieke eigenschappen van NIKKOR-objectieven met F-vatting kunnen worden toegepast op de beeldkwaliteit van het Z-vattingsysteem.

• VR (vibratiereductie) in de camera is beschikbaar wanneer een NIKKOR F-objectief zonder ingebouwde VR wordt bevestigd. VR in de camera werkt ook goed bij filmopnamen.

• Wanneer een NIKKOR F-objectief met ingebouwde VR wordt bevestigd, werken de VR van het objectief en de VR in de camera effectief samen om cameratrilling te corrigeren door middel van VR over drie assen.

• Diverse onderdelen zijn effectief afgedicht voor een stofbestendigheid en druipwaterdichtheid die equivalent zijn aan die van NIKKOR F-objectieven.

• Licht en toch stevig, waarbij rekening wordt gehouden met een uitmuntend bedieningsgemak als deel van een compleet systeem

*Fotograferen met AF/AE is met sommige objectieven niet mogelijk

 

Ontwikkeling van het nieuwe NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct-objectief dat streeft naar ultieme optische prestaties

De NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct die Nikon momenteel ontwikkelt, wordt een objectief met een groot diafragma, een standaard vaste brandpuntsafstand van 58 mm en handmatige scherpstelling en zal de top binnen de S-Line vormen. Het objectief symboliseert de nieuwe dimensie in optische prestaties van het Z-vattingsysteem van Nikon.

Het objectief is gebaseerd op hetzelfde ontwerpconcept als de oorspronkelijke AI Noct-NIKKOR 58mm f/1.2, een standaard vast-brandpunt-objectief uit 1977 dat zijn naam ontleent aan 'nocturne' (een muziekstuk dat is geïnspireerd op of doet denken aan de nacht) en dat populair is vanwege de subtiele reproductie van puntlichtbronnen. Dit nieuwe Noct-objectief dat momenteel in ontwikkeling is, profiteert van de geavanceerde, flexibele ontwerpmogelijkheden van de Z-vatting en streeft ultieme optische prestaties na. De ontwikkeling gaat door met als einddoel een maximaal diafragma van maar liefst f/0.95 dat een ultieme NIKKOR-beeldreproductie met schitterende details en scherpte biedt. Daarnaast wordt gestreefd naar een prachtige, vloeiende onscherpte, of bokeh, en naar een uitstekende reproductie van puntlichten om zo schitterende driedimensionale beelden te produceren.

*Informatie over de lancering van dit product wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

 

Product

Adviesprijs

Verkoopdatum

Z7 + FTZ-vatting adapter

 €3.849

Eind september

Z6 + FTZ-vatting adapter

 €2.449

Eind november

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

 €1099

Eind september

NIKKOR Z 35mm f/1.8 S

 €949

Eind september

NIKKOR Z 50mm f/1.8 S

 €679

Eind oktober

 

*Informatie in het stappenplan, waaronder de publicatiedatums, kan worden gewijzigd. Productnamen na de NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct zijn nog niet definitief.

 

Perscontact:

Grayling, Axelle Van den Meerssche  

T 0476 86 42 68  

E Axelle.vandenmeersssche@grayling.com

 

Ga voor meer informatie over de bekroonde producten van Nikon naar www.nikon.be  

Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België