Nikon bekroont de beste Belgische persfotografen: Peter Malaise wint sportcategorie met foto veldrijder Mathieu Van der Poel

Freelance persfotograaf Károly Effenberger is de grote winnaar van de ‘Nikon Press Photo Awards’. Zijn portret van de Belgische oud-politicus Bernard Wesphael werd deze ochtend tijdens de prijsuitreiking in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen, bekroond tot beste persfoto van 2016. De prijs in de categorie Sport gaat naar Peter Malaise voor zijn foto van Mathieu Van der Poel. Daarnaast zijn er per categorie prijzen toegekend aan Sanne De Wilde (Promising Young Photographer), Dieter Telemans (News) en Joris Hermans (Story). Károly Effenberger viel met zijn foto eveneens in de categorie Portrait in de prijzen.

Een waarheidsgetrouwe blik achter de schermen

Peter Malaise is een professioneel persfotograaf voor onder andere Mediahuis en PhotoNews. Zijn foto van de toenmalige Wereldkampioen Mathieu Van der Poel in de kleedkamer na zijn overwinning in de Cyclocross in het West-Vlaamse Otegem geeft een authentieke kijk achter de schermen van de wereld van het veldrijden. Bij het bekijken van dit beeld sprengen er telkens nieuwe details in het oog: het slijk aan de benen, de lijnen van het wielertruitje of de mouwen van de journalisten. De hoge saturatie onderstreept het democratische van het gebeuren.

Jurylid Wim Robbrechts (Robbrechts TV) is onder de indruk: ”Ieder detail in de foto vertelt een deeltje van het verhaal.” Hans Swaelens, die voor Nikon BeLux in de jury zat, voegt toe: ”Met dit beeld geeft de fotograaf ons een waarheidsgetrouwe blik achter de schermen.”

De enige officiële herkenning voor persfotografen in België is toe aan zijn 10de editie

De ‘Nikon Press Photo Awards’ hebben als doel de mooiste of meest originele persfoto’s, van in België of het Groothertogdom Luxemburg verblijvende persfotografen, in de kijker te zetten. De ‘Nikon Press Photo Awards’ zijn de enige officiële prijzen voor persfotografie in ons land. De prijs werd in het leven geroepen in 1977 en was tot eind jaren ’90 de ‘Leo Tindemansprijs’. Na een onderbreking van enkele jaren wordt de traditie verdergezet onder de naam ‘Nikon Press Photo Awards’ en is de award nu toe aan een jubileumeditie.

Dit jaar werden er in totaal 623 foto’s ingezonden. De professionele jury, bestaande uit: Leen Van Baelen (chef foto De Morgen en Het Laatste Nieuws), Jean-Marc Bodson (fotocriticus bij La Libre), Jan Desloover (chef foto De Standaard), Stéphanie Bliard (Fotomuseum Charleroi), Rein Deslé (FOMU – Fotomuseum Antwerpen), Wim Robberechts (Robberechts TV) en Hans Swaelens (Nikon BeLux), selecteerde de winnaars die in de eregalerij van de ‘NPPA’s’ zullen verschijnen.

De winnende foto’s zijn nog tot 21/06/2017 te bewonderen in het FOMU - Fotomuseum Antwerpen.

EINDE

 

NIET VOOR PUBLICATIE:

#NPPA2016

Gelieve de winnende foto’s per categorie, jurycommentaren en meer informatie over de winnaars in de bijlage terug te vinden. De foto’s zijn in hoge resolutie beschikbaar op press.grayling.be.

Voor meer informatie over de ‘Nikon Press Photo Awards’ kunt u terecht op: https://www.nppa.be/nl.

Hebt u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen:

Grayling:

Indra Alex

T +32 (0)475 76 84 33

E indra.alex@grayling.com

Voor meer informatie over Nikon’s award-winnende producten ga naar: www.nikon.be.

Over FOMU – Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU op het Antwerpse Zuid zet in wisselende tentoonstellingen van zowel nationaal als internationaal talent de boeiende wereld van de fotografie in de kijker. De museumcollectie, die maar liefst 2 miljoen objecten bevat, wordt in thematische exposities ten toon gesteld. Bekende namen die al de revue passeerden zijn August Sander, Saul Leiter, Herman Selleslags, Nick Hannes, Weegee, Tony Le Duc, Peter Lindbergh en Carl De Keyzer.

FOMU organiseert eveneens een gevarieerde aanbod workshops, artist talks en evenementen voor fotofans van elke leeftijd.

In de museum shop zijn mooie fotografieboeken, postkaarten en andere spulletjes verkrijgbaar. Nagenieten doe je met een warme koffie of lekkere hap in museumcafé PIXEL.

Momenteel kun je in het FOMU de tentoonstellingen Alec Soth – Gathered Leaves, Selleslags pakt uit en Braakland bezoeken.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.fomu.be.

 

Contacteer ons
Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België