Nikon stelt voor : memymom expo in Musée de la Photographie in Charleroi

Nikon stelt voor : memymom expo in Musée de la Photographie in Charleroi

Een uniek moeder-dochter fotoproject - 22 september – 20 januari 2019

Nikon is bijzonder verheugd om de samenwerking met memymom aan te kondigen.

memymom staat voor het Brusselse kunstenaarscollectief en moeder-dochterstel Marilène Coolens (° 1953) en Lisa De Boeck (° 1985) die al 28 jaar werken aan hun unieke en generatie-overschrijdende fotoproject.

Het befaamde Musée de la Photographie in Charleroi stelt vanaf 22 september haar deuren open voor een unieke memymom expo, met de steun van Nikon: een exclusieve terugblik op 28 jaar memymom, een moeder-dochter verhaal in spraakmakende beelden.

memymom

memymom staat voor « me and my mom ». Twee fotografen die een duo vormen is op zich al vrij uitzonderlijk te noemen, maar wat memymom nog intrigerender maakt is het feit dat het om moeder (Marilène Coolens) en dochter (Lisa De Boeck) gaat. Ze werken al samen sinds Lisa vijf jaar oud was. Samen creëren ze een aparte esthetiek en vaak mysterieuze beelden. Vaak schuilt er ook rebellie in de manier waarop Marilène Coolens en Lisa De Boeck zichzelf blootgeven.

memymom is dan ontstaan uit visuele herinneringen aan verbeelde, gespeelde levens. Een intiem familiearchief van analoge foto's, gemaakt tussen 1990 en 2003, groeide in 2013 uit tot “The Umbilical Vein,een artistiek project. Het zijn kwetsbare beelden, die je onvermijdelijk ook confronteren met je eigen blik. Wat bijdraagt aan de schoonheid van wat memymom doet, zijn de ensceneringen. Op het beeld zie je als het ware een theater- of operascène openklappen. Het beeld heeft zoveel symbolische én intieme zeggingskracht dat het je soms naar de keel grijpt. De mens is meer dan één emotie, meer dan één geschiedenis. Dat Lisa De Boeck vaak hetzelfde beeld in verschillende hoedanigheden toont, heeft veel met de voorliefde voor het narratieve aspect te maken. Liever dan een reeks te maken, is er de wens om één beeld op te laden met een heel verhaal.  

 

The Umbilical Vein (1990 - 2003), The Misfit, 1994 © memymom

Vanaf 2010 gaat ook Lisa meer achter de camera staan en creëert memymom haar eigen digitale stijl.  Heel vaak wordt er samengewerkt met vrienden (performers, acteurs) en dit resulteert in diverse grensverleggende fotoreeksen die samen “The Digital Decade” (2010-2015) vormen.

 

The Digital Decade  (2010 - 2015) -  You Made me Fly High, 2013 © memymom

Na een periode van zelfreflectie zet memymom vanaf 2016 weer volop in op het co-creëren van sterke beelden, die zich op vele manieren laten lezen. Met Somewhere Under The Rainbow(2016-2018) nodigt memymom ons uit om ook onze interpretatie te geven aan de beelden en zo onze persoonlijk blik voortdurend te verruimen.

 

memymom – Musée de la Photographie Charleroi

memymom heeft terecht een plaats verworven in de Belgische fotografiewereld en bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Op diverse fototentoonstellingen wist dit kunstenaarscollectief zich al in de kijker te werken, maar het is voor de eerste keer dat één van de belangrijkste fotomusea in Europa, het Musée de la Photographie in Charleroi, een solo expo wijdt aan het werk van deze Brusselse fotografen. Curator Xavier Canonne is bijzonder opgetogen over de memymom expo die vanaf 22 september de deuren opent: “memymom is het Belgische Boyhood van de fotografie en nog veel meer”.

De tentoonstelling kwam tot stand met de steun van Nikon. Al 28 jaar zijn Marilène Coolens en Lisa De Boeck en hun Nikon camera onafscheidelijk. Nikon was hun eerste en enige keuze, en ze zijn het merk altijd trouw gebleven. Of zoals ze zelf zeggen: “We stick to our Nikons”. Vorig jaar spoot Lisa haar Nikon D7000 camera – na 5 jaar non-stop werken – zelfs in het brons, als aandenken aan een heel productieve periode. Nu werkt het duo met de Nikon D7500, een zeer gebruiksvriendelijk en multifunctioneel toestel, aangepast aan de diversiteit van hun projecten.   

We beschouwen 28 jaar memymom dan ook als eerbetoon aan Nikon. Daarom wil Nikon de memymom expo onvoorwaardelijk steunen.”, aldus Hans Swaelens, Marketing Manager Nikon België.


Bekijk de memymom video hier

Volg  Nikon België ook op Instagram en Facebook.

Voor meer informatie over de producten van Nikon: www.nikon.be

 

Perscontact:

Grayling, Axelle Van den Meerssche

T +32 (0)476 86 42 68

axelle.vandenmeerssche@grayling.com

Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België