Kristof Ramon (Categorie Sport) uit Kampenhout wint Nikon Press Photo Awards 2019

Kristof Ramon (Categorie Sport) uit Kampenhout wint Nikon Press Photo Awards 2019

Groot-Bijgaarden. Maar liefst 88 professionele persfotografen namen deel aan de 12e en vernieuwde editie van de Nikon Press Photo Awards. Dit jaar wist Kristof Ramon uit Kampenhout een prestigieuze Nikon Press Photo Award in de wacht te slepen in de categorie Sport. De persfotograaf wist de jury te overtuigen met een sprekend beeld van Wout Van Aert. Alle winnende foto’s kunnen bekeken worden op www.nppa.be

De winnende sportfoto ging dit jaar naar “Jesus Wout” van Kristof Ramon uit Kampenhout die een uitgeputte Wout Van Aert in beeld brengt, die als het ware als een kruis op de grond ligt na een ongelooflijke sterke koers. Het was de eerste Strade Bianche voor Wout waarmee hij derde werd. Het heroïsche aspect van de sport komt hier helemaal tot uiting. Enkel de benen van de toeschouwers zijn zichtbaar, waardoor het lijkt dat je zelf in de kring staat. Je voelt je zelf helemaal betrokken bij het gebeuren.

Verder was de professionele jury (bestaande uit Hans Swaelens/Nikon BeLux, Philippe François/Belga, Jan Desloover/De Standaard, Tom Peeters/Knack, Wim Robberechts/Robberechts TV, William Van Hecke/Photonews en Eric Guidicelli/La Dernière Heure) vol lof over de zeer sterke, inhoudelijke nieuwsfoto “Protest gele hesjes” van Brusselse persfotograaf Dieter Telemans die genomen werd tijdens het gele hesjes protest. Deze gebeurtenissen die wekenlang één van de hoofdpunten vormden van de actualiteit, wordt haast filmisch weergegeven. De beeldinstelling, het perspectief, ... alles klopt.

De professionele jury baseerden zich bij de selectie vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en natuurlijk ook de journalistieke waarde van het beeld.

“Het lijkt haast alsof dit beeld in scène is gezet. Hierdoor wordt het een universeel, alles duidend beeld.”, aldus de jury.

Ten slotte gaat de Stories Award naar Brusselaar Kristof Vadino die met zijn reportage over de Rohingya vluchtelingen een beklijvend verhaal weet te vertellen. Hij weet op een meesterlijke manier met het licht te spelen, wat de verhaallijn nog versterkt. De jury was vol lof: “Je voelt de ambitie van de fotograaf om het verhaal goed en juist te vertellen.”

Niet alleen de professionele jury, maar ook het grote publiek had dit jaar opnieuw haar zegje in de Nikon Press Photo Awards. Net zoals vorig jaar staat sportvrouw Nafi Thiam opnieuw “in the picture” van de fotoliefhebbers. Het fotominnende grote publiek koos resoluut opnieuw voor Jasper Jacobs en selecteerde zijn stories van Nafi Thiam met de toepasselijke titel “De 7 werken van Nafi Thiam” als winnaar van de Publieksprijs

Nieuwe formule Nikon Press Photo Awards slaat aan

Voor de editie van 2019 werd het concept van de Nikon Press Photo Awards aangepast. Naast de Nikon Press Photo Award en de Nikon Sport Photo Award, werd dit jaar nog een derde award uitgereikt: de Nikon Stories Award. In totaal werden er deze keer 719 foto’s ingezonden door 88 persfotografen.

 

Voor meer informatie over de Nikon Press Photo Awards en om de winnende foto’s  te bekijken, surf naar: www.nppa.be

Voor meer informatie over Nikons awardwinnende producten, ga naar www.nikon.be.

Volg Nikon op Instagram en Facebook.

Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België