Jonas Roosens (Nieuws) en Jasper Jacobs (Sport) winnen Nikon Press Photo Awards 2018

Stem nu op uw favoriete foto en bepaal mee wie de publieksprijs wint

Maar liefst 86 professionele persfotografen namen deel aan de 11e en vernieuwde editie van de Nikon Press Photo Awards. Na een eerste preselectie door de deelnemende persfotografen en fotoredacteurs van professionale persredacties en persagentschappen, was het aan de professionele jury om de winnende nieuwsfoto en sportfoto te kiezen. De grote winnaars zijn Jonas Roosens (beste nieuwsfoto) en Jasper Jacobs (beste sportfoto). Deze jonge persfotografen wisten de jury te overtuigen met een foto waarop telkens een sterke vrouw centraal staat. De foto van Jasper Jacobs wint ook de publieksprijs. Ten slotte kreeg fotograaf Dirk Waem van de jury een eervolle vermelding voor zijn “The Secretary of State” foto. Alle winnende foto’s kan je nu ontdekken op www.nppa.be

 

En de winnaars zijn... jonge persfotografen en sterke vrouwen

De professionele jury was vol lof over de technisch zeer sterke en inhoudelijk interessante nieuwsfoto “De Messias en haar Apostelen” van de hand van de jonge persfotograaf Jonas Roosens. Op deze foto staat Europa’s sterkste vrouw “Mutti” Merkel centraal, omringd door een schare mannelijke gezagsdragers van andere landen. Dit beeld kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden: een ode aan een sterke vrouw, een verwijzing naar de economische en politieke dominantie van Duitsland in Europa...

De 7-koppige professionele jury (Wim De Vilder/VRT, Hans Swaelens/Nikon BeLux, Philippe François/Belga, Bart Raes/Woestijnvis, Wim Robberechts/Robberechts TV, William Van Hecke/Photonews en Leen Van Baelen/De Morgen) baseerden zich bij de selectie vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en natuurlijk ook de journalistieke waarde van het beeld.

“In persfotografie is de juiste timing doorslaggevend. Jonas Roosens maakte dit beeld net nà de officiële groepsfoto, waardoor hij de blik van Merkel precies wist te capteren en iedereen de juiste gezichtsuitdrukking en houding heeft. Perfecte timing dus op een uniek moment, wat getuigt van bijzonder veel vakkennis en fotografisch gevoel. Bovendien heeft hij ook heel goed gespeeld met het aanwezige licht. De heldere balk achter Merkel zet haar als het ware nog meer in “in the spotlight” en benadrukt haar centrale rol.”, aldus de jury.

Ook op de winnende sportfoto gaat alle aandacht naar een sterke vrouw. De Nikon Sport Press Photo Award gaat naar Jasper Jacobs, de jonge sportfotograaf die topatlete én sportfiguur van het afgelopen jaar Nafi Thiam op een haast goddelijke manier in beeld brengt met zijn foto “De lauwerkrans van Nafi Thiam”. De foto werd genomen tijdens de prestigieuze zevenkamp in Götzis, waar Nafi Thiam geschiedenis schreef door een fabelachtige score van 7.013 punten te halen en hiermee de 4e atlete ooit werd die de kaap van de 7000 punten wist te overschrijden. De opzwiepende vlechtjes vormen als het ware een moderne versie van de lauwerkrans, al eeuwenlang hét symbool van de overwinnaars.

De jury hield eraan om een eervolle vermelding toe te kennen aan de foto “The Secretary of State” van de hand van persfotograaf Dirk Waem. Deze foto is een unieke compositie van een zwembad, een opblaasbare unicorn, een zonnende vrouw en ... Pieter De Crem, Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel en zijn entourage, tijdens hun economische missie naar Abidjan, Ivoorkust. De fotograaf heeft duidelijk zijn moment afgewacht om een zowel visueel als journalistiek interessant beeld te maken.

Niet alleen de professionele jury, maar ook het grote publiek had dit jaar haar zegje in de Nikon Press Photo Awards. Het fotominnende grote publiek selecteerde eveneens de “De lauwerkrans van Nafi Thiam” als winnende foto van de Publieksprijs

 

Nieuwe formule Nikon Press Photo Awards slaat aan

Voor de editie van 2018 werd het concept van de Nikon Press Photo Awards aangepast. Voortaan wordt er één Nikon Press Photo Award en één Nikon Sport Photo Award uitgereikt. In totaal werden er deze keer 604 foto’s ingezonden door 86 journalisten. Nikon deed beroep op alle deelnemende persfotografen en op fotoredacteurs van professionele persredacties en persagentschappen en kwam zo tot de preselectie van de top 15 per categorie. Uit deze reeks koos een professionele 7-koppige jury de winnende nieuwsfoto en sportfoto. Daarnaast kon iedereen zijn stem uitbrengen op zijn of haar favoriete persfoto en zo mee bepalen wie de Nikon Press Photo Awards 2018 publieksprijs verdiende.

Hans Swaelens, Marketing Manager Nikon Benelux is opgetogen over deze nieuwe aanpak en besluit: “Meer dan ooit zijn de Nikon Press Photo Awards een prijs voor en door fotografen. Uit deze editie blijkt opnieuw dat België toptalent in huis heeft op het vlak van persfotografie. Nikon vindt het ontzettend belangrijk dat zij het forum en de erkenning krijgen die zij verdienen.”

 

Voor meer informatie over de Nikon Press Photo Awards en om de winnende foto’s  te bekijken, surf naar: www.nppa.be

Voor meer informatie over Nikons awardwinnende producten, ga naar www.nikon.be.

Volg Nikon op Instagram en Facebook.

Hebt u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen:

Perscontact:

Grayling, Axelle Van den Meerssche

T +32 (0)476 86 42 68

E axelle.vandenmeerssche@grayling.com

 

Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België