De chaos van Tokio door de lens van Lukasz Palka

Nikon publiceert een nieuwe serie reisfoto’s, waarbij allround zoomobjectieven zijn gebruikt om de in het oog springende details te isoleren die zo kenmerkend zijn voor de chaotische metropool die Tokio is

In een exclusieve fotoserie wordt aandacht besteed aan het werk van de Poolse reisfotograaf Lukasz Palka, die met zijn camera de essentie van Tokio – de grootste stad ter wereld en de geboorteplaats van Nikon – heeft vastgelegd door zich te concentreren op de elementen die deze chaotische plaats zo bijzonder maken.

Nikon viert dit jaar haar 100e verjaardag* en wil met deze foto’s de aandacht vestigen op het vermogen van haar allround zoom- en teleobjectieven om specifieke details te isoleren van de omringende drukte en chaos. De voor reisfotografie uitermate geschikte NIKKOR-objectieven stelden Lukasz in staat momenten van rust vast te leggen te midden van de chaos in Nikons thuisstad. Tokio, met zijn in neonlicht badende uitgaansleven, zijn unieke balans tussen traditie en moderniteit, en zijn verbluffend mooie stadslandschap, is een waar Mekka voor reisfotografen.

De serie omvat niet alleen foto’s van overstekende mensenmassa’s op de Shibuya-kruising en van de 238 meter hoge Mori Toren, maar ook van boeddhistische monniken en het straatleven van Tokio.

Lukasz maakte voor de fotoserie gebruik van de D5, de D500, de gloednieuwe D7500, en van de volgende NIKKOR-objectieven:

  • AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR: Dit opmerkelijk compacte en handzame objectief is ideaal voor mensen die niet al te veel bagage willen meezeulen, maar evenmin willen inleveren op beeldkwaliteit of de mogelijkheid om vanuit verschillende perspectieven te fotograferen. Dit objectief is uitgerust met het systeem voor vibratiereductie van Nikon en staat garant voor haarscherpe beelden, zelfs bij opnamen uit de hand in supertelestand.
  • AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR: Dit compacte en veelzijdige objectief met 5x zoom produceert zelfs bij weinig licht haarscherpe beelden. De Nano Crystal-coating vermindert beeldschaduwen en lichtvlekken aanzienlijk.
  • AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR: Dit krachtige FX-zoomobjectief met een indrukwekkende 10,7x zoom is zeer veelzijdig doordat het zoombereik loopt van groothoek tot tele. Met brandpuntsafstanden van 28-300 mm voorziet het objectief ruim in de meest gangbare behoeften. Dat maakt het ideaal voor reisfotografen die foto’s van een zo hoog mogelijke kwaliteit willen maken met zo weinig mogelijk apparatuur.
  • AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR: Dit krachtige telezoomobjectief voor gebruik met FX-formaat SLR’s wordt gekenmerkt door een groot zoombereik dat ideaal is voor landschapsfotografie. Met het vibratiereductiesysteem van Nikon kun je foto’s maken met sluitertijden die tot vier stops langer zijn, wat zorgt voor stabiele beelden bij opnamen uit de hand.

Lukasz Palka beschrijft zijn ervaringen als volgt: “Als reisfotograaf wil je veelzijdige apparatuur die tegen een stootje kan en waarmee je allerlei soorten foto’s kunt maken, zonder dat je telkens van camera objectief moet wisselen. Tokio biedt mogelijkheden voor heel veel verschillende soorten foto’s en met elk van de vier objectieven die ik voor deze shoot heb gebruikt, kon ik de chaos van deze ongelooflijke stad bedwingen en de kernelementen isoleren die deze stad zo bijzonder maken. De foto’s zijn een afspiegeling van mijn passie: ik wil mensen deze iconische metropool vanuit een ander perspectief laten zien.”

Fotografen die na het zien van de serie ‘Cutting Through The Chaos’ willen experimenteren en hun fotografie op hun volgende reis naar een hoger plan willen tillen, kunnen hier profiteren van cashback-voordeel op de allround zoomobjectieven van Nikon. 

Video

In deze reeks praktische video’s wordt uitgelegd hoe u de allround NIKKOR-zoomobjectieven optimaal kunt gebruiken;

Gebruikte apparatuur

Voor deze fotoreportage maakte Lukasz Palka gebruik van de volgende Nikon-apparatuur:

De fotograaf

Lukasz Palka is geboren in Polen, maar opgegroeid in de VS, en woont sinds 2008 in Japan. Hij heeft diverse prijzen gewonnen met zijn werk en specialiseert zich in het vastleggen van de vele aspecten van de metropool Tokio, variërend van de bevolking en de infrastructuur tot de eindeloze verhalen die zich in de straten van de stad afspelen. Hij is medeoprichter van EYExplore Inc., een in Japan gevestigd bedrijf dat fotoavonturen en -cursussen verzorgt in Tokio, Kyoto en Osaka.

Zijn fotowerk is gericht op één doel: een persoonlijk portret schilderen van een geweldige stad.

https://www.lkazphoto.com/

*25 juli 2017

                  

                      EINDE

 

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Perscontact:

Grayling, Silke Winters

T +32 (0) 479 91 19 41

E silke.winters@grayling.com 

Voor meer informatie over Nikon’s award-winnende producten ga naar: www.nikon.be

Contacteer ons
Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België