Brusselaar Alain Schroeder (Categorie Stories) wint Nikon Press Photo Awards 2020

Brusselaar Alain Schroeder (Categorie Stories) wint Nikon Press Photo Awards 2020

Groot-Bijgaarden, 15 mei 2020 – Maar liefst 79 professionele persfotografen namen deel aan de 13e editie van de Nikon Press Photo Awards, een persprijs voor en door persfotografen. Dit jaar wist Alain Schroeder uit Brussel een prestigieuze Nikon Press Photo Award in de wacht te slepen in de categorie Stories. De persfotograaf wist de jury te overtuigen met zijn indrukwekkende reportage “Saving Orangutangs”. Alle winnende foto’s kunnen bekeken worden op www.nppa.be

En de winnaars zijn...

De professionele persjury (bestaande uit Jan Desloover/De Standaard, Philippe François/Belga, Eric Guidicelli/ La Libre Belgique & La Dernière Heure/Les Sports,  Frank Raes/VRT, Wim Robberechts/Robberechts TV, Hans Swaelens/Nikon BeLux en William Van Hecke/Photonews) koos unaniem voor de reportage “Saving Orangutangs” door Alain Schroeder, die een pakkend en maatschappelijk relevant verhaal weet te vertellen. Hij weet op een meesterlijke manier de foto’s te kaderen; elke foto is technisch perfect, wat de continuïteit in het verhaal nog versterkt. De jury was vol lof: “Het is een documentair en journalistiek meesterwerk.”

Saving Orangutangs - Alain Schroeder

 

Verder koos de jury ook unaniem voor de zeer sterke en aangrijpende nieuwsfoto “Stille wake voor Julie Van Espen” van persfotograaf Wouter van Vooren die genomen werd tijdens de wake voor Julie in Merksem, op de plaats waar ze vermoord werd. De beeldinstelling, het perspectief, ... alles klopt. Dreiging, angst, maar ook hoop: dit beeld is emotioneel sterk geladen.

De professionele jury baseerden zich bij de selectie vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en natuurlijk ook de journalistieke waarde van het beeld. “Dit beeld slaagt erin om de ultieme angst van alle ouders uit te drukken”, aldus de jury.

Stille Wake voor Julie Van Espen – Wouter Van Vooren
Stille Wake voor Julie Van Espen – Wouter Van Vooren

De winnende sportfoto “Junior Bauwens Out” van Jef Boes brengt een volledig uitgeputte en verslagen Junior Bauwens in beeld, die zowel z’n hoofd als z’n handen laat hangen. De rauwe, maar eerlijke foto toont aan hoe diep atleten soms gaan voor hun sport. Het is bijna alsof je de pijn van de bokser zelf voelt.

Junior Bauwens Out – Jef Boes
Junior Bauwens Out – Jef Boes

Niet alleen de professionele jury, maar ook het grote publiek had dit jaar opnieuw haar zegje in de Nikon Press Photo Awards. Het fotominnende grote publiek koos ook dit jaar weer voor een sportieve foto, hoewel er dit jaar niet echt atleten aan te pas komen. Bruno Fahy mag zich met zijn foto “Le Clasico en feu” de winnaar van de Publieksprijs noemen

Le Clasico en feu – Bruno Fahy
Le Clasico en feu – Bruno Fahy

 

Bijzondere editie Nikon Press Photo Awards

In totaal werden er deze keer 620 foto’s ingezonden door 79 persfotografen. De jurering verliep dit jaar – door de Covid-19 maatregelen - volledig online.

Voor meer informatie over de Nikon Press Photo Awards en om de winnende foto’s te bekijken, surf naar: www.nppa.be

Voor meer informatie over Nikons awardwinnende producten, ga naar www.nikon.be.

Volg Nikon op Instagram en Facebook.

 

Perscontact:

Grayling, Chloë Guillemeau
T +32 (0)475 76 84 33
E chloe.guillemeau@grayling.com 


PB_Brusselaar Alain Schroeder (Categorie Stories) wint Nikon Press Photo Awards 2020.pdf 584 KB

 

 

 

Over NIKON

NIKON
Noordkustlaan 16A
1702 Groot-Bijgaarden
België